Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Oteplování planety nebývale zrychluje

18. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 2. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Rekordní teploty padají po celém světě Oteplování planety nebývale zrychluje Zdroj fotografie: 123rf Historicky nejvyšší teplota naměřená na Antarktidě. Leden 2020 jako dosud nejteplejší leden historie. Letní teploty ve Španělsku uprostřed zimy. Rekordní vlna veder v Autrálii. Vrtulníky převážející sníh z ledovců na odtáté sjezdovky v Pyrenejích. Velmi teplé počasí občas překonávající teplotní rekordy i u nás v Česku. Zkrátka, zpráv o tom, jak teploty dosahují dosud nepoznané výše, bychom jen za posledních pár týdnů našli spousty. 

I když všechny tyhle jevy jsou do jistý míry náhodné, tak potvrzují dnes a denně, že klima na Zemi se skutečně zřetelně otepluje. A v posledních zhruba pěti letech se zvyšování teploty zřetelně zrychlilo.Z odborného hlediska je to ještě příliš krátká doba na to, abychom mohli říci, že jde o další oteplení klimatu. V kontextu předchozího vývoje a i dalších indikátorů ale tušíme, že tomu tak je. Těmi dalšími indikátory jsou třeba rozsahy zalednění moře nebo i změny v krajině. 

Oteplení za posledních 50 let je v rámci Země asi kolem 2 °C. V poslední době tempo zrychluje. Samozřejmě se neustále objevují chladné epizody, kdy sníh najednou napadne v oblastech, kde pěstují palmy... ale takové případy byly vždy a v průměru nedokážou ani zdaleka kompenzovat množství opačných extrémů. Je třeba si uvědomit, že klima má navíc určitou setrvačnost, protože oceány se oteplují pomaleji ne vzduch. A tak vlastně působí jako brzda.

I kdyby se příčiny oteplování klimatu (za které je považována z hlavní míry lidská činnost) ihned odstranily, tak to bude patrně trvat ještě dalších několik desítek let, po které bude oteplování dál pokračovat, než se trend zase obrátí zpět. Za předpokladu,že do hry nevstoupí jiné faktory. Co je také zajímavé, tak klimatické modely z doby přes 50 let vlastně současné oteplení předpověděly poměrně dobře. Do konce 21. století by se podle průměrných odhadů modelů měla celosvětová teplota zvýšit o další 3 °C...



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024