Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Listopad byl globálně druhý nejteplejší

21. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 12. 2019 | mm, meteocentrum.cz;scientificameri
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jde po říjnu o další měsíc, který skončil v globále na druhém místě. Listopad byl globálně druhý nejteplejší Zdroj fotografie: 123rf.com

V listopadu nebylo teplo jen v Česku, ale nadprůměrné teploty zaznamenala většina zemského povrchu. Podle údajů NASA skončil jen 0,04 °C za rekordním listopadem 2015. Globální teplotu vytáhly nahoru hlavně oceány, na pevnině by skončil "až" na osmém místě.

Mimořádně teplo byla v minulém měsící na řadě míst světa. Rekordně teplý listopad byl na nezanedbatelné ploše oceánů, ale i třeba v části Afriky nebo nad východním Středomořím. Navzdory globálnímu průměru se našla i místa, kde byl listopad teplotně podnormální - týkalo se to například východu USA nebo některých míst v Kazachstánu a v Rusku. Chladnější zůstalo i moře jihovýchodně od Grónska.

Listopad se vyznačoval i velmi malou rozlohou mořského ledu v Arktidě i v Antarktidě. V Arktidě tato situace příliš nepřekvapuje, bohužel však ztráta ledu na severu už není aspoň částečně kompenzována přibýváním mořského zámrzu kolem Antarktidy, jak tomu bylo ještě před několika lety.

Pokud bychom se podívali na dosavadní průběh roku 2019 a prognózy na prosinec, tak s největší pravděpodobnsotí se tento rok umístí na druhém místě hned za nejteplejším rokem 2016. Stále je malá šance, že by se mohl propadnout na třetí místo, ale není to příliš pravděpodobné.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024