Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Odpoledního světla už začalo přibývat

14. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 12. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zatím se ale i prodlužuje ranní tma Odpoledního světla už začalo přibývat Zdroj fotografie: 123rf Brzké odpolední stmívání je pro tuto část roku typické. Jak jsme se učili ve škole, 21. prosince je nejkratší den roku, takže do toho dne se dny zkracují a od toho data se pak dny prodlužují. Je to také začátek astronomické zimy (a my meteorologové dodáváme, že nikoliv meteorologické, ta začala už 1.12.!). V některých letech - a zrovna je tomu tak letos - to bývá až 22. prosince. Zajímavým dnem je ale ještě 13. prosinec, tedy více než týden dní před zimním slunovratem Ten den slaví svátek Lucie, o které pranostika praví, že noci upije, ale dne nepřidá.

Co má tedy Lucka s délkou dne a noci společného? Právě na 13. prosince připadá nejdřívější západ Slunce z celého roku. V Praze zapadá Slunce už v 15:59, a od toho dne do Vánoc už je to zase čím dál později. Ne nějak výrazně - v den slunovratu zapadne o 2,5 minuty později, a na Štědrý den už o 4 minuty později. Takže upíjení noci je vysvětlené... I když postupuje pomalu a patrně si toho nikdo nevšimne. Je to však aspoň důvod k optimismu - nyní už jsme ve fázi, kdy odpoledního světla začalo zase přibývat!

A jaktože Lucie zároveň dne nepřidá? Protože ranní východ Slunce se i poté opožďuje - 13. prosince vychází ještě v 7:51, na Štědrý den ale až v 7:59 a nejpozději z celého roku vychází Slunce na Nový rok, dokonce v 8:01. Více než dva týdny tedy trvá období, kdy Slunce zapadá stále později, a zároveň stále později i vychází. Celková délka světlého dne se zkracuje do 21. prosince, od té chvíle začne být odpolední přibývání slunce rychlejší, než jeho ranní ubývání. 

Celý tento jev má příčinu v o něco rychlejším pohybu Země kolem Slunce v zimním období (kdy je Země Slunci zároveň blíže), a přitom konstatní době rotace kolem své osy. Poledne, tedy okamžik, kde je Slunce na obloze nejvýše, nenastává vždy přesně v poledne. Dny jsou různě asymetrické. Jelikož jde o minutové záležitosti, v běžném životě si toho ani nevšimneme. Ale může nám to dodat trochu optimismu - vadí-li vám brzké odpolední stmívání, věřte, že s každým dalším dnem po 13. prosinci už bude líp.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024