Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima o sobě dá opět vědět

9. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 12. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve zbytku pracovního týdne počítejte s spíše mrazivými rány a ne o tolik vyššími denními teplotami. Zima o sobě dá opět vědět Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Během noci na úterý se Česká republika dostane pod vliv oblasti vysokého tlaku vzduchu. Ty bývají spojeny se sestupnými proudy vzduchu, slabým větrem a nižším množstvím oblačnosti, což lze očekávat i v následujících dnech.

Zatím se teploty na našem území pohybují mezi 4 a 8 °C, vyjasňování se však během pondělí odpoledne již začalo projevovat, a to v západní polovině Čech. Právě oblačnost je pro pokles nočních teplot klíčová, v noci na úterý by ovšem měly ještě klesat pod nulu jen v horských oblastech.

V úterý přes den se bude oblačnost velmi pomalu rozpouštět, díky čemuž teploty v Česku vystoupí maximálně k 5°C. Pocitovou teplotu však bude snižovat mírný vítr, který na přední straně tlakové výše povane od severozápadu. Vyjasňování navečer a utišení větru pak způsobí rychlý pokles teplot.

Právě ve středu k ránu se tak teploty mohou dostat mezi -2 a -6°C, v horských oblastech ještě níže. Přes den teploty vystoupí nejvýše ke 4°C, a to v Polabí, na většině území však zůstanou spíše jen mezi 0 a 2°C. Srážky by se měly vyskytovat spíše ojediněle, oblačnosti by mělo postupně od západu přibývat.

Posledním výrazně chladným dnem bude čtvrtek. Ranní teploty mohou v místech s jasnou oblohou opět poklesnout až k -6°C a pod nulu by měly klesnout na většině území. Tlakové pole bude nevýrazné a vítr by měl více zesílit až navečer, kdy se pomalu začne přibližovat hluboká tlaková níže od severozápadu. Přeháňky se sice budou vyskytovat jen místy, mohou však být sněhové i v polohách o nadmořské výšce 300 m n. m.

Po chladném pátečním ránu by se měla projevit okluzní fronta, která přinese nejen přeháňky, ale také mírné oteplení.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024