Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vědci zjistili, jak na ledem obalené Zemi přežíval život

8. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 12. 2019 | ka, meteocentrum.cz, PNAS
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
I pod zamrzlým oceánem přežívaly eukaryotní organismy díky šelfovým ledovcům. Vědci zjistili, jak na ledem obalené Zemi přežíval život Zdroj fotografie: 123rf

Dokáží v zamrzlých oceánech přežívat živé organismy? To je otázka, která trápila vědce z McGillovy Univerzity v Kanadě, a na niž konečně našli odpověď.

Tzv. teorie sněhové koule neboli „Snowball Earth“ je vědecká hypotéza, podle níž byla v období mezi 700 a 650 miliony lety celá planeta Země pokryta ledovci a mořským ledem. Až donedávna se předpokládalo, že v oceánech život v této době existovat nemohl kvůli nedostatku kyslíku a do rozmrznutí přežíval pouze v kalužích tavné vody na površích ledovců.

Nyní však skupina vědců vedena doktorem Maxwellem Lechte prokázala, že zde život přece jen existovat mohl. Výzkumem obsahu železa v sedimentárních horninách v Austrálii, Namibii a Kalifornii přišli na to, že se kyslík dostával do vody táním šelfových ledovců. Při vzniku ledovce jsou do něj totiž integrovány také bublinky vzduchu, které původně oddělovaly spadlé sněhové vločky. No a když se ledovec posune směrem na povrch oceánu, stává se z něj šelfový ledovec, který taje odspodu vlivem teplejší mořské vody.

V dalším výzkumu by se vědci chtěli zaměřit na to, jak získávaly mořské organismy v této době živiny a jak mohly vypadat potravní řetězce.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024