Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nárazy větru přes 110 km/h

3. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 11. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na Moravě a ve Slezsku dnes silný vítr až vichřice. Nárazy větru přes 110 km/h Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Na dnešní den jsme slibovali vysoké teploty a také silný vítr na východě Česka. Pojďme se podívat, jak to dopadlo.

Vysoké rychlosti větru byly naměřeny zejména na horách, na Lysé hoře vanul dnes vítr o průměrných rychlostech kolem 70 km/h a v nárazech dokonce ke 110 km/h, což odpovídá síle vichřice. Trochu mírnější byl vítr v Hrubém Jeseníku, kde byly na Šeráku k 70 km/h spíš jen nárazy větru. I v nížinách byl vítr silnější než obvykle, v Mošnově či v Dyjákovicích na Znojemsku s nárazy obvykle kolem 45 km/h.

Také předpověď o vyšších teplotách na Moravě a ve Slezsku oproti Čechám se vyplnila. Nejtepleji bylo nejen na jižní Moravě, ale také na Ostravsku, kde teplota na mnoha místech překročila 18°C s maximem 18.9°C ve Strážnici. Na Vysočině a ve východních Čechách převažovaly teploty mezi 9 a 13°C a od Prahy na západ již maximální teploty zřídkakdy překročily 10°C.

Zítra již očekáváme pokles rychlosti větru i vyrovnanější teploty, v úterý nás pak pomalu začne ovlivňovat slabý frontální systém.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024