Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ledoborec bude rok zkoumat změnu klimatu v Arktidě

18. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz; mosaic-expedit
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Cílem expedice MOSAiC je prozkoumat těžko přístupnou oblast mezi Sibiří, Grónskem a severním pólem. Ledoborec bude rok zkoumat změnu klimatu v Arktidě Zdroj fotografie: 123rf Výprava, do které se zapojí německý ledoborec Polarstern i několik dalších lodí začala letos v září a loď by měla na své cestě strávit více než rok. Podobně jako slavný Nansen na konci 19. století nechají vědci loď zamrznout do ledu se kterým bude cestovat Arktidou ze sibiřské strany směrem k Atlantskému oceánu. Tento způsob dopravy je mnohem šetrnější než kdyby loď plula se zapnutými motory celou cestu.

Během "plavby" vznikne kolem lodi malé vědecké městečko, kde bude na ledu pracovat několik výzkumných skupin zaměřených na výzkum polární atmosféry, mořského ledu, vlastností vody pod ledem a další témata. Mořský led hraje v klimatu polárních oblastí nezastupitelnou úlohu - odděluje mrazivý arktický vzduch od mnohem teplejší vody. Pokud je ledu méně, tak se do atmosféry dostává mnohem více tepla. K tomu dochází i ve vodních kanálech, které protínají ledovou plochu. Proto právě vodním strouhám bude věnována náležitá pozornost.

Předmětem výzkumu nebudou jen přízemní vrstvy atmosféry, ale sondy budou zkoumat vlastnosti ovzduší až do výšky 35 km. Pozornosti vědců neuniknou ani oblaka nad ledovými pláněmi, která zásadním způsobem ovlivňují bilanci energie povrchu zamrzlého oceánu. Za účelem pokrytí co největšího území budou až do vzdálenosti 50 km od lodi rozmístěny automatické stanice.

Aby vědci byli v co největším bezpečí před pány tohoto kraje - ledními medvědy - bude okolí lodi skenovat infračervená kamera, která pomůže včas odhalit blížícího se medvěda. Kromě toho bude na lodi šest speciálně vycvičených strážců, kteří budou hlídat okolí kempu na ledě.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024