Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Úspěšnost předpovědí počasí se stále zvyšuje

17. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 10. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Další moderní metody meteorologům ještě pomůžou. Úspěšnost předpovědí počasí se stále zvyšuje Zdroj fotografie: photos.com Navzdory tomu, že mezi řadou lidí panuje představa, že nejvíc prolhanými profesemi jsou politici a meteorolové, tento vtípek už významně ztrácí polovinu své podstaty. Politici sice stále lžou stejně jako za starých časů, ale přesnost předpovědí počasí se statisticky vzato neustále zvyšuje. Tento týden byl trochu problém s předpovědí inverze na začátku týdne a rovněž přechod studené fronty ve středu byl do poslední chvíle nejasný a předpověď se i těsně před středou výrazně měnila. Takže se zase objevila řada těch, kteří tvrdí, že práce meteorologa je zbytečná. Jenže vyhodnocení delšího období ukazuje něco jiného.

Naše meteorologická služba je poměrně mladá, ale oficiální předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vycházejí už desítky let, a po větší část této doby jsou i statisticky vyhodnocovány. A dle stále stejné metodiky byla v roce 1973 úspěšnost předpovědi na nadcházející den 84 %, v roce 2018 už dosáhla 97 %. Úspěšnost na druhý den se zvýšila za 78 % na 95 % a úspěšnost na třetí den pak ze 74 % na 93 %. To jsou obrovské úspěchy.

Nové meteorologické služby jako je ta naše mezitím přinesly něco, co by ještě před třeba 20 lety bylo zcela nemyslitelné - předpověď po jednotlvých hodinách pro konkrétní místo. A i zde se úspěšnost stále trvale zvyšuje a roste také horizont, na který jsme schopni smysluplnou předpověď vydávat. Nároky běžných lidí stále rostou, a dnes už jsou lidé nespokojeni i s tím, že déšť přijde o hodinu dřív oproti předpovědi. V minulosti byli vděčni, pokud vůbec přišel v den, kdy byl předpovídán.

Do kvality předpovědi vstupují stále nové a nové technologie, v minulosti zavedení numerických modelů, následně jejich zpřesňování a v současnosti naše služba postupně implementuje další nové přístupy - automatické porovnání a vyhodnocování více modelů, stejně jako automatické učení z chyb v minulosti. Nad těmi stále bdí zkušení meteorologové, kteří předpovědi korigují.

Meteocentrum poskytuje nejen předpovědi veřejnosti, ale dodává také předpovědní data třeba elektrárnám a teplárnám, pro které jsou zásadní při řízení výroby. Postupně se meteorologická data prosazují jako podklad pro podnikání ve stále více oborech. Firmy nedají na dojmy, ale na tvrdá data, která hovoří jasně v rostoucí kvalitu a tudíž stále větší použitelnost předpovědí počasí. Pokud i Vy pracujete ve firmě, jejích byznys je ovlivněn počasí, neváhejte se obrátit např. na email admin@meteocentrum.cz a rádi s Vámi probereme, jak by mohla být detailní data a také třeba jejich analýza nápomocna pro zlepšení efektivity podnikání.  Víc také ZDE.



Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024
Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024