Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

První náhled na další zimu

4. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 10. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
První modely poukazují spíše na mírnější zimu v Evropě. První náhled na další zimu Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Zima je ještě 3-5 měsíců před námi, již teď se však objevují první náznaky toho, jaká zima bude. Přestože je třeba je brát značně s rezervou, alespoň základní trendy často mohou být známy i takto dopředu. Je však nutné mít na paměti, že lze předpovědět spíše celkový charakter atmosférické cirkulace třeba v kontinentálním měřítku vůči dlouhodobému průměru a samotná zima tak např. zrovna ve Špindlu může být zcela jiná.

Pokud se tedy podíváme na průměrné tlakové pole následující zimy ve výšce cca 5 km nad zemí z modelu ECMWF, zjistíme, že nad Evropou, východním pobřežím Ameriky a také Asie se nachází rozsáhlé oblasti vyššího než průměrného tlaku vzduchu. Na zadní straně takových tlakových výší dochází obvykle k přesunu vzduchu od jihu, z čehož vyplývá přísun relativně teplejšího vzduchu např. nad Pyrenejský poloostrov či Britské ostrovy. Na přední straně tlakové výši dochází spíše k proudění od severu, východní Evropa tedy může očekávat spíše podprůměrnou zimu. Uprostřed tlakové výše pak často dochází k sestupných pohybům, které napomáhají rozpouštění oblačnosti. A jak asi víte z vlastní zkušenosti, jasné zimní dny vedou k velmi nízkým teplotám, což by mělo výrazně očekávat i Česko.

Nižší než obvyklý tlak vzduchu lze (v průměru) v zimě očekávat na západním pobřeží Severní Ameriky, nad Atlantikem či v centrální Asii. V tlakové níži je proudění přesně opačné než v tlakové výši, takže např. v takovém Oregonu na západním pobřeží Severní Ameriky mohou očekávat spíše chladnější severní proudění.

Právě vzor „nižší tlak vzduchu nad Atlantikem  a vyšší v Evropě“ je typický pro pozitivní fázi Severoatlantické oscilace, která bývá spojena s častou tvorbou tlakových níží nad Atlantikem. Ty se poté budou přesunovat směrem na východ do západní a pravděpodobně i střední Evropy. No a právě cyklony jsou v zimě obvykle spojeny s oteplováním, takže zatím to vypadá, že by to snad s těmi mrazy ve střední Evropě nemuselo být až tak zlé.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024