Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tání ledu v Arktidě bylo letos jedno z nejsilnějších

15. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 9. 2019 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výrazně zaostalo jen za rekordním rokem 2012 Tání ledu v Arktidě bylo letos jedno z nejsilnějších Zdroj fotografie: 123rf V Arktidě je u konce sezona letního tání a přichází čas bilancovat. Rozhodně se zapíše mezi ty nejteplejší v historii měření ačkoliv nebude stačit na dosud rekordní léto roku 2012. Tehdy bylo dosaženo rekordním minimum v rozsahu zalednění moře a došlo k největšímu tání pevninského ledovce v Grónsku. Tento nyní už 7 let starý rekord zdaleka překonán nebyl.

Přesto se v některých ohledech letošní sezona dokázala umístit na druhém místě. Konkrétně v celkovém objemu odtátého ledu v Grónsku. 31. července 2019 pak v jeden okamžika byla teplota nad nulou na 60 % grónského ledovce což byla druhá největš rozloha v historii měření. Rekord drží jak jinak rok 2012, kdy tálo v jednu chvíli až 90 % plochy ledovce. Jsou to výjimečné hodnoty, protože obvykle aniuprostřed léta netaje více než 20 % ledovce.

Také mořské tání bylo významné - nyní na konci sezony činí rozloha mořského ledu kolem severního pólu 4,25 mil. km čtverečních (ke 14.9.2019). V historických tabulkách se rok 2019 umístí zřejmě na 4.místě, pokud by tání v příštích dnech ještě pokračovalo, má šanci překonat roky 2007 a 2016, které nyní drží druhou a třetí příčku se shodnou hodnotou 4,17 mil. km na konci léta. Tyto hodnoty jsou si hodně blízké. Rekordní údaj z roku 2012 kdy se led na konce sezony smrsknul na 3,39 mil. km je letos už nepřekonatelný.

Letošní sezona bude nejspíš jako celek v arktické oblasti vyhodnocena jako druhá nejteplejší od doby, co se tento region pečlivě sleduje pomocí družicových snímků, kterým neunikne žádná část této jinak pusé oblasti. Trend oteplování klimatu je tak i letos v této citlivé části Země jednoznačně potvrzen.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024