Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobotní déšť zalil zejména Moravu

7. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Aktuálně prší nejvíce na Kroměřížsku. Sobotní déšť zalil zejména Moravu Zdroj fotografie: 123rf

Neobvyklá synoptická situace panovala dnes nad Českou republikou. Od severozápadu k nám přes Německo míří okluzní fronta vybíhající z cyklony nad Skandinávským poloostrovem, zatímco jihovýchodního cípu Česka se již dotýká teplá fronta.

Tato situace vedla k tolik potřebnému dešti, který byl v některých oblastech dlouhotrvající a jinde šlo spíš o rychlou přeháňku. Oblačnost, z níž déšť vypadával, se nejčastěji pohybovala v pásech z jihozápadu na severovýchod, což značně ovlivnilo prostorové rozložení srážek.

 Nejvíce deště spadlo v pásu mezi Znojmem a Šumperkem, kde šlo převážně o 20-32 mm srážek. Naopak mezi Prachaticemi a Libercem a také v nejvýchodnější části Česka nemuseli déšť téměř zaregistrovat. Podzim dnes připomínala také zatažená obloha a nízké teploty, které dnes vystoupily nad 20°C pouze v okolí Dolní Lomné.

Zatímco v neděli by mělo pršet méně, v pondělí se dlouhotrvající déšť vrátí a dle některých modelů může místy napršet až 50 mm srážek.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024