Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Čeští vědci dokázali, že v Evropě padá méně sněhu

14. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 8. 2019 | ka, meteocentrum.cz, Atmospheric Re
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V období 1961–2010 ubývalo v Evropě srážek pevného skupenství průměrně o 2.6 mm/10 let. Čeští vědci dokázali, že v Evropě padá méně sněhu Zdroj fotografie: 123rf

Vědci z Ústavu fyziky atmosféry v Praze publikovali letos v odborném časopisu Atmospheric Research studii, v níž se zabývali změnou poměru pevných a kapalných srážek v Evropě. Nejde přitom jen o poměr sníh/déšť, jelikož tuhé srážky jsou např. i kroupy, sněhové krupky či ledové jehličky. Hodnotili přitom data za zimní půlrok (listopad-duben) v období 1961–2010 z celkem 107 evropských stanic.

Poměr tuhých ke kapalným srážkám byl hodnocen v celé Evropě s výjimkou západní a jihozápadní, u nichž je hodnota příliš malá. Ze zkoumané oblasti je nejnižší poměr (5 %) v pásu z Dánska přes Německo, Benelux a Rakousko do Srbska, ale také na západním pobřeží Skandinávského poloostrova vlivem Severoatlantického proudu. Nejvyšší poměr (přes 76 %) byl zjištěn v severní části Švédska, Finska a evropské části Ruska. Kromě těchto stanic se však hodnota přes 76 % výjimečně objevovala i v Alpách.

V období 1961–2010 ubývalo v Evropě poměru pevné/kapalné srážky mezi 0 a 2%/10 let, přičemž největší úbytek byl pozorován v pásu od severního pobřeží Skandinávie přes střední do jihovýchodní Evropy. Obecně pokles poměru souvisí s ubýváním srážek pevného skupenství v Evropě, není to však podmínkou. Např. v severní Skandinávii srážky pevného skupenství přibývají, pouze pomaleji než kapalné srážky.

Celkové množství srážek v zimním období ubývá především v pásu Dánsko-Bulharsko, ve většině zbytku Evropy však dochází spíše k nárůstu. Ve Skandinávii a severním Rusku jde dokonce o více než 1 mm/srážek za rok. Česká republika se nachází v oblasti, kde u trendů nebyl prokázán statiscky významný nárůst či pokles.


Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024