Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kde se dá v Česku ještě na vodu?

7. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 8. 2019 | ka, meteocentrum.cz, raft.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Většina toků v Česku je nesjízdných, nejvíc vody má Jizera. Kde se dá v Česku ještě na vodu? Zdroj fotografie: 123rf

V posledních pár týdnech jsme v Česku zažívali spíše přívalové deště, které suchu na našich vodních tocích příliš nepomáhají. I přesto jsou v Česku stále vodní toky, které jsou sjízdné a kam se dá vyrazit na vodu.

Nejvíce vody dnes naměřili na dolní Jizeře, kde by mělo být 126 cm. Podobně na tom byly i Berounka se 105 cm na horním toku a Bílina se 102 cm (zde je však sjízdnost na hranici). Mezi další vodní toky bez problémů sjízdné v Česku patří dolní Labe, dolní Dyje, střední a dolní Morava a střední a dolní Nysa Klodska. Dále se dá jet dolní Otava ze Sušice, části Ohře či dolní Opava od Moravice.

Mnoho dalších toků v Česku se blíží k hranicím sjízdnosti, v Čechách jde třeba o dolní tok Mže, již zmiňovanou Bílinu, horní Vltavu ze Soumar či dolní Labe pod Dvorem Králové. Na Moravě jsou v podobné situaci horní Morava z Hanušovic, střední Dyje ze Znojma a dolní Odra od ústí Opavy.

Valná většina toků je tedy v Česku nesjízdná, třeba oblíbená Sázava má pouze mezi 20-30 cm vody. Zbytek srpna naneštěstí bude spíše srážkově průměrný, takže to na zlepšení příliš nevypadá.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024