Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kam v Evropě za teplým mořem?

22. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 7. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejteplejšími moři jsou Baleárské, Ligurské, Tyrhénské a Jaderské. Kam v Evropě za teplým mořem? Zdroj fotografie: 123rf.com

Červenec se svými dlouhými dny je skvělou dobou na to si pořádně odpočinout. Chystáte-li se právě na dovolenou a obzvlášť vybíráte-li zájezd last-minute, mohlo by se vám hodit vědět, jaké jsou aktuální teploty evropských moří.

V nejteplejší vodě se můžete vykoupat, pokud se vydáte na Krétu, kde má teplota vody 26°C. V Baleárském, Ligurském, Tyrhénském a Jaderském moři převažují teploty kolem 25°C, jen o stupeň nižší teplotu pak můžete očekávat třeba na Kypru či Korfu. Chystáte-li se na sever Afriky, situace je zde malinko rozmanitější – zatímco v Káhiře je teplota vody až 27°C, v Alžíru či Tunisu se blíží spíše 24°C. Nejnižší teplotu vody, 23°C, pak můžete očekávat v Istanbulu.

Stále oblíbenou turistickou destinací je pobřeží Černého moře, kde jsou teploty vody od 23°C ve Varně či Burgasu do 21°C na Krymském poloostrově. Zatímco pro někoho může být 21-22°C ještě poměrně příjemná koupací teplota, pro jiné již může jít o příliš ledovou vodu, je proto samozřejmě třeba se řídit vlastními zkušenostmi.

Příjemné může být koupání také na západním a severním pobřeží Pyrenejského poloostrova, kde se teploty moře pohybují mezi 25°C ve Faru a Portu a 23°C v Gijónu. V severněji položených částech Atlantského moře jsou již teploty pochopitelně nižší, u západního pobřeží Francie jde o teploty 18-20°C s minimem na Bretaňském polooostrově. Moře u jižního pobřeží Anglie má pouze 16-18°C, což již doporučujeme spíše skutečným otužilcům. Podobně jsou na tom Baltské a Severní moře s teplotami od 15°C (v Rize, Göteborgu a Kristiansandu) do 19°C v Bremenhavenu. V následujícím týdnu očekáváme mírné ochlazení v Atlantiku, avšak minimální změny teplot ve Středozemním moři.



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024