Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Planeta Země má za sebou nejteplejší zaznamenaný červen

18. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 7. 2019 | mm, meteocentrum.cz;wunderground.co
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Údaj zveřejnily hned dvě instituce - NOAA a NASA. Podle nejnovějších informací byla v globále (pozor, ne v Česku) extrémně teplá i první polovina července. Planeta Země má za sebou nejteplejší zaznamenaný červen Zdroj fotografie: 123rf.com

Horký červen, který máme stále v paměti, se do historických tabulek nezapsal jen v ČR, ale i na řadě dalších míst po celém světě. V globálním průměru se ukázalo, že takto teplý červen modrá planeta nezažila minimálně od roku 1880, odkdy je dostupná globální řada teploty.

Mimořádně teplo bylo kromě střední Evropy i na Ukrajině, na řadě lokalit Afriky a Jižní Ameriky. Vyčerpávající vedra a sucha má za sebou Indie. Kromě nedostatku vody se suché počasí nepříznivě podepsalo i na indickém zemědělství. Počátkem června se tato země potýkala s těžko představitelnými teplotami, na jedné ze stanic bylo naměřeno 50,8 °C. Vedra v západní a střední Evropě z konce června často plnila i naše zpravodajství, můžeme připomenout rekordních 45,9 °C ve Francii.

Zatímco Indii trápila sucha, v Číně došlo k rozvodnění řeky Yang-ce. Záplavy si vyžádaly kolem 200 obětí či pohřešovaných lidí, pod vodou přitom zůstalo asi 200 000 budov. Velké škody způsobily i bouřky ve střední Evropě, které přinesly kroupy, přívalové lijáky i silné nárazy větru. Buďme tak rádi, že aspoň u nás se v červenci počasí uklidnilo. Na řadě míst ale stále setrvává sucho.

Pokud vezmeme v úvahu první pololetí, drží si rok 2019 společně s rokem 2017 druhou příčku za nejteplejším rokem 2016. Na jeho překonání to ale zatím moc nevypadá, teploty bude držet na rozumnějších úrovních i slabé El-Niño.



Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní den bude pravděpodobně nejteplejší den týdne a Velikonoc. Přesto mohou být odpolední maximální teploty ovlivněny saharským prachem, který k nám doputuje v rámci jižního proudění. Saharského prachu v ovzduší očekáváme poměrně velké množství.

29. 3. 2024
Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024