Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rychlost úbytku himalájských ledovců se zdvojnásobila

27. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 6. 2019 | mm, meteocentrum.cz;sciencedaily.co
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Naznačuje to nová analýza satelitních snímků. Rychlost úbytku himalájských ledovců se zdvojnásobila Zdroj fotografie: 123rf

Výzkum změn hmoty ledovců v Himálajích publikoval tým vědců pod vedením Joshuy Maurera z Kolumbijské univerzity. S využitím 40 let satelitních snímků a speciálního software zdokumentovali, jak reagují místní ledovce na rostoucí teplotu.

A výsledky nejsou příliš uspokojivé. Před rokem 2000 činila průměrná roční ztáta hmoty 22 cm vodního ekvivalentu (to znamená, že po rozpuštění by ztracená vrstva ledu vytvořila sloupec vody právě 22 cm vysoký). Od přelomu tisíciletí ale došlo k navýšení ztáty až na 43 cm/rok. To odpovídá úbytku 8 miliard tun ledu ročně z celkových 600 miliard uložených v této oblasti. Tímto tempem by k jejich úplnému roztání mohlo dojít už koncem 21. století. Bude ale samozřejmě záležet, jak se přesně bude klima oblasti měnit. Odhaduje se, že už během posledních 40 let mohla ubýt čtvrtina himalájského ledu.

A proč jsou vlastně himájské ledovce tak důležité? Kromě toho, že svým táním přispívají k vzestupu hladiny oceánu jsou i důležitým zdrojem vody pro závlahy, výrobu energie a dokonce i pitné vody pro stovky milionů lidí. Navíc při jejich ústupu vznikají v horách hrazená jezera, která se mohou kdykoliv protrhnout a způsobit přívalovou povodeň v níže ležících osadách.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024