Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Květen byl u nás nejchladnější od vzniku ČR

10. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 6. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Poslední květen, který byl chladnější než letošní zaznamenali klimatologové v roce 1991, ještě před vznikem samostatné České republiky. V seznamu 59 květnů od roku 1961 by byl osmým nejchladnějším. Květen byl u nás nejchladnější od vzniku ČR Zdroj fotografie: 123rf

V posledních letech se často setkáváme s tím, že některý měsíc byl jedním z nejteplejších od počátku měření. Výrazně podprůměrné měsíce se objevují jen výjimečně a to hlavně v chladném období roku, kdy je obecně větší rozkolísanost teplot. Proto asi málokdo čekal, že teploty v květnu zůstanou tak nízko.

Mimořádně chladná byla především první polovina května, v některých dnech dosáhla odchylka od průměru i -7 °C. Je to jako kdybychom se vrátili někam na přelom března a dubna. Za celý měsíc jsme proti aktuálnímu normálu 1981-2010 zaznamenali odchylku -2,3 °C. Ve zmíněném roce 1991 dosáhla tato odchylka dokonce -4,1 °C.

Květen byl nejen chladný, ale i vlhký. V průměru přinesl o 30 % srážek více než je pro tento měsíc typické. Relativně více srážek spadlo na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech, kde se našla místa, kde byl normál překročen i o více než 75 %. Naopak sušší byla západní polovina Čech s úhrny pohybujícími se kolem normálu.

S velkým množstvím srážek a oblačnosti se pojí i méně slunečního svitu, než na jaký jsme na konci jara zvyklí. V průměru chyběla zhruba třetina tohoto množství. Tedy i v tomto ohledu se dramaticky odlišoval od loňského mimořádně teplého a slunečného května.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024