Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Arktidě výrazně ubylo víceletého mořského ledu

31. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 5. 2019 | mm, meteocentrum.cz; NSIDC
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jako víceletý mořský led označujeme ledovou pokrývku moře, která přečkala alespoň jedno letní tání a znovu zesílila v průběhu následující zimy. Díky tomu je tento led silnější a má lepší schopnost přežít tání během následujícího léta. Proto se na něj můžeme dívat jako na železnou zásobu ledu v Arktidě. V Arktidě výrazně ubylo víceletého mořského ledu Zdroj fotografie: 123rf

Právě porovnání zásob víceletého ledu mezi dubnem 1984 a dubnem 2019 bylo cílem práce vědců z amerického Národního centra pro sníh a led (NSIDC).

Podívejme se nejprve 35 let do minulosti, právě do roku 1984. V této době tvořil led starý 4 roky a více kolem 30 % ledové pokrývky Arktidy (do statistiky se nepočítají některá okrajová moře). Obrovská plocha tohoto starého silného ledu se nacházela mezi Grónském a ruským poloostrovem Čukotka. Na okrajích tohoto areálu i v jeho slabších místech se nacházel led starý 1-4 roky, tedy mladší led, ale takový, jenž už má jedno léto za sebou. Tento typ ledu pokrýval dalších 30 % a zbývajících 40 % zabíral led mladší než 1 rok.

Vraťme se do současnosti. V dubnu 2019 pokrýval led starý čtyři a více let pouze 1,2 % plochy, zejména u grónských a kanadských břehů. Na led ve věku 1-4 roky zbylo asi 30 % a podíl nejmladšího ledu se zvýšil asi na 70 %.

Úbytek víceletého ledu souvisí i s tím, že v létě je pokles ledové pokrývky výraznější než v zimě. Přes zimu se sice velká část Severního ledového oceánu stihne pokrýt ledem, ale ten je příliš tenký a nedokáže letnímu tání vzdorovat tak dobře jako mocný víceletý led.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024