Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Arktidě začíná jaro s nejmenším množstvím ledu v historii

6. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 4. 2019 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Padne v létě rekord ve velikosti plochy bez ledu? V Arktidě začíná jaro s nejmenším množstvím ledu v historii Zdroj fotografie: 123rf Aktuální pohled na družicové snímky z oblasti kolem Arktidy a přilehlých moří ukazuje, že na začátku jara je množství ledu zatím historicky nejslabší od dob, kdy je sledováno. V pátek 5. dubna poklesla rozloha zaledněného oceánu pod 14 milionů kilometrů čtverečních, přičemže nikdy v minulosti se tak nestalo dříve. Minulý rekord byl přitom ustanoven teprve loni, když se pod tuto hranici rozloha ledu dostala 7. dubna, tedy o dva dny později. Nejvíc je nedostatek ledu vidět v Beringově moři mezi Aljaškou a ruskou Kamčatkou.

V období 1981 až 2010 se v průměru dostala ledová pokrývka pod 14 mil. km až 3. května a v samotných 80. letech 20. století se tak dělo až 9. května, takže tání se letos posunulo už skoro o měsíc dopředu oproti období jen relativně nedávnému! Přitom už v osmdesátých letech bylo zaznamenáno celkové oteplování klimatu, takže pokud bychom měli k dispozici družové snímky ještě starší, pravděpodobně bychom viděli ještě větší změnu. 

Oteplování klimatu je na arktickém zalednění velmi dobře vidět a navíc je to na rozdíl od měření teplot těžko zpochybnitelný údaj - zatímco teploty se měří na konkrétních místech, která mohou být lokálně ovlivněna třeba rozšiřováním měst, tak rozsah zalednění vidí družice prakticky v jeden okamžik nad opravdu velkou plochou zeměkoule. 

Můžeme z aktuálně historicky nejrychlejšího začátku jarního tání odvozovat, že nás čeká i rekordní odtátí ledu během léta? Minulé zkušenosti ukazují, že nikoliv. Průběh počasí během jarních a letních měsíců má mnohem větší vliv na průběhu tání než to, v jakém stavu je zalednění na začátku jara. Takže se budeme muset nechat překvapit, zda rekord, aktuálně platný z roku 2012, letos padne.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024