Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Poslanci připravují novinku: zákon o počasí

1. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 4. 2019 | ms, meteocentrum.cz, JPP
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kompenzace za průběh počasí dostanou přesný řád Poslanci připravují novinku: zákon o počasí Zdroj fotografie: pixabay.com Skupina českých poslanců napříč politickými stranami vytvořila nový zákon, který pracovně nazvali "zákon o počasí". Jeho cílem je popsat a právně uchopit všechny důležité činnosti společnosti, které ovlivňuje počasí. A připravili v něm seznam opatření, která je možné v této souvislosti učinit. Jde zejména o pobírání různých dotací a příspěvků právě závislosti na počasí, které budou nově už upraveny přesnými pravidly, aby nebyly stále řečeny jako jednorázové záležitosti.

Podle návrhu zákona budou moci např. speciální dotaci pobírat vlekaři, a to za každý den bez přírodního sněhu v období od začátku prosince do konce března. Kempaři a provozovatelé bazénů i koupališť se zase mohou těšit na příspěvek za každý propršený den od května do září. Odškodnění za nesjízdné silnice v zimě pak čeká na dopravce v nákladní i osobní dopravě. 

Z podnikatelů jsou na tom vůbec nejlépe zemědělci. Těm zákon slibuje vysoké odškodní za neúrodu v případě, že, když v únoru není aspoň 10 cm sněhu, nebo v případě, když se v měsíci březnu objeví v noci mráz, nebo když teploty jsou v dubnu aspoň jednou nižší než 12 °C, nebo naopak překročí 18 °C, nebo pokud více než tři dny za sebou nezaprší. Mimořádné odškodnění dostanou zemědělci i v případě, že se kdykoliv před sklizní objeví bouřka, nebo přijde silnější vítr.

Zákon myslí ale i na zaměstnance - obsahuje pasáž, která uvádí počasí jako polehčující okolnosti při posuzování pochybení státních zaměstnanců. Úředník tak bude moci být na občana nepříjemný, pokud panuje sychravé či jinak depresivní počasí. A pokud při výkomu služby státní zaměstanec pochybí, mohlo by být počasí polehčující okolností při kárném řízení. 

Dále uvádí třeba řadu konkrétních případů, kdy je možné poskytnout kompenzaci za počasí. Státní zaměstnanci pracující v terénu budou nově získávat příplatky za každý den, který je deštivý, mrzne a nebo se teploty dostanou nad 30 °C. Státní úředníci pracující v kancelářích pro změnu budou dostávat vyšší odměny za práci ve dnech, kdy je venku příjemné a hezké počasí, neboť podle předkladatelů zákona je velmi těžké zůstávat v práci, když je venku hezky a dokládají to vlastními zkušenostmi z poslaneckých lavic.

Předkladatelem zákona by mě být pan poslanec Rosnička a pokud projde všemi hlasovacími koly, tak by zákon měl vstoupit v platnost 1. dubna příštího roku.

Článek vyšel 1.4.2019, na apríla.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024