Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Oteplování oceánů zrychluje

30. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 1. 2019 | zk, meteocentrum; ScienceDaily
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Poslední trendy navíc odpovídaly předpovědím klimatických modelů, takže by jejich závěry ohledně budoucnosti měly být celkem věrohodné. Oteplování oceánů zrychluje Zdroj fotografie: 123rf.com

Světový oceán představuje velmi důležitou složku klimatického systému. Jeho teploty nepodléhají tolik meziročním změnám a globální oteplování je na něm proto lépe patrné. Jeden příklad za všechny: Zatímco pro pevný povrch bude rok 2018 nejspíše čtvrtým nejteplejším v historii, tak při zkoumání teplot oceánů obsadí první místo.

Oceány se tedy výrazně oteplují, přičemž toto oteplování zrychluje. Starší studie poukazovala naopak na jeho zpomalování, ale s nástupem nových měřicích metod se ukázalo, že to nebyla pravda. Současné teplotní trendy v oceánech dokonce velmi dobře odpovídají klimatickým modelům, které uvažují scénář, v němž lidstvo nevynakládá prakticky žádné úsilí ke snížení emisí skleníkových plynů.

Tyto modely přitom předpovídají, že by se do roku 2100 teplota oceánu do hloubky 2 km v průměru zvedla o 0,78 °C, což by kromě nárůstu hladin kvůli tání ledovců způsobilo i jejich zvýšení o dalších 30 cm v důsledku teplotní roztažnosti!

Je tedy nutné klimatickou změnu řešit, aby se scénář nenaplnil a bylo možné budoucnost odhadovat z modelů vytvořených na základě jiných scénářů, které ve výsledku predikují mírnější změny.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024