Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letní počasí v září není nic výjimečného

11. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 9. 2018 | ms, meteocentrum.cz, ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tropické dny se v jeho první polovině vyskytují běžně Letní počasí v září není nic výjimečného Zdroj fotografie: 123rf.com Středeční denní teploty mohou dle modelů lokálně překročit i tropických 30 °C a tak se zase můžeme ptát, zda je to normální, když se blížíme k polovině září. Po letošním horkém létu se vlastně moc čemu divit není, ale i pohled na minulé roky ukazuje, že září dokáže ještě pěkně zahřát. Nějaký tropický den se vyskytne prakticky v každém druhém září, většinou tedy na začátku nebo obecně první polovině měsíce.

Fenomenální bylo září roku 2016. Konkrétně ve stejný den jako letos, vrcholilo teplé počasí 12. září, kdy byly ve středních Čechách dosaženy teploty až 33 °C a běžně se pohybovaly nad 30 °C. Tak teplá tato středa být nemá, takže asi ani nebudou překonávány tyto dva roky staré rekordy. V září 2016 se horké počasí drželo týden, kdy od 8. do 15. září maximální teploty trvale dosahovaly tropických třiceti stupňů. 

Ale září se vyřádilo i v jiných letech v dávnější minulosti. V roce 1973 přineslo 34,6 °C a tím nejvyšší teplotu z celého tohoto roku, konkrétně se to stalo 5. září. V roce 1961 bylo také hodně horké září s 9 tropickými dny. A velmi mimořádné bylo září 1947, které kromě velkých veder, jež trvaly až do úplného konce měsíce, přineslo i vyvrcholení extrémního sucha v Československu. Tehdy horko a sucho ohrožovaly i dodávky potravin. Československu tehdy v boji s nedostatkem potravin pomohl Sovětský svaz a tím si pomohl k následnému vítěznému únoru 1948...

Letos už je hlavní sucho zažehnáno, potravin je dostatek a ani teploty nejsou až tak vysoké. Můžeme si tak užívat poklidné dozvuky léta, než nás definitivně přepadnou podzimní sychravé dny.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024