Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mlhy a přízemní mrazíky na scéně

20. 9. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 9. 2017 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na západě je čekáme až do soboty. Mlhy a přízemní mrazíky na scéně Zdroj fotografie: 123rf

Již za dva dny (22. září) začne astronomický podzim. Počasí je však ukázkově podzimní už nyní a jedním z nejtypičtějších projevů podzimu jsou ranní mlhy a teploty povrchu pod bodem mrazu, které se už v některých místech poměrně hojně objevují! Během posledních nocí se pod vlivem výběžku tlakové výše alespoň místy protrhala oblačnost a díky slabému větru se povrch silně ochlazoval a později se v chladném vzduchu mohly tvořit mlhy.

Konkrétně v pondělí ráno se přízemní mrazíky vyskytly na 27 stanicích ČHMÚ, v úterý jich bylo ještě o 4 více. Nutno upozornit, že se nejedná pouze o horské stanice. V úterý bylo například na stanici Praha-Libuš naměřeno -1,2 °C. Ty největší extrémy ale samozřejmě horským stanicím patří. V uvedených dvou dnech byla nejnižší přízemní teplota zaznamenána na Luční boudě, a to -4,8 °C v pondělí a -7,2 °C v úterý.

Mlhy se vyskytovaly relativně často dokonce v posledních třech dnech (ještě i v neděli ráno), kdy byly pozorovány alespoň na 40 % stanic ležících do nadmořské výšky 500 m. Na jednotlivých stanicích však zatím průměrného zářijového počtu mlh dosaženo nebylo. Docela se blíží Karlovy Vary, kde se mlha zatím vyskytla šestkrát a kde průměrné září čítá sedm mlh.

V nadcházejících dnech (pravděpodobně do soboty) očekáváme mlhy a přízemní mrazíky na západě našeho území. Západ bude ovlivňován tlakovou výší a přes noc se zde bude místy vyjasňovat. Na východě tyto jevy příliš pravděpodobné nejsou díky blízkosti zvlněné fronty, která zde bude zaručovat větší oblačnost.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024