Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pár vět o nesmyslnosti pojmu "teplota na slunci"

19. 6. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 6. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jeden z mýtů se kterým meteorologové marně bojují od nepaměti, je znovu aktuální. Pár vět o nesmyslnosti pojmu "teplota na slunci" Zdroj fotografie: photos.com Léto propuklo v plné parádě a tento týden kromě vysokých teplot navíc přinese spousty slunečních dní. V lidových hovorech se opět začne probírat téma, že copak teploty ve stínu, ale co teprve kolik kdo naměřil slunci! Na sluníčku je přece třeba přes 50 °C... A někde snad i víc!

Meteorolog slyšící tuto debatu má vždy tendenci vstoupit do hovoru a začít vysvětlovat, že taková čísla jsou ze své podstaty nesmyslná, ačkoliv běžnému laikovi smysl dávají. Vždyť když položím teploměr na slunce, tak nějakou teplotu přece naměřím!? Tak proč o ní nemluvit? No ano, nějakou teplotu naměříme. Rozhodně to však nebude teplota vzduchu, ve kterém se pohybujeme! Bude to pouze teplota samotné náplně teploměru uvnitř skleněné baňky. A o výši takové teploty bude rozhodovat i barva teploměru a oné kapaliny. 

Tmavší barva pohlcuje více slunečních paprsků a rychleji se tak zahřívá. Na stejném místě "na slunci" tak každý teploměr, pokud budou mít různé barvy a tvary, naměří trochu jinou hodnotu. A všechny budou mít pravdu! A přece ani jeden teploměr neukáže hodnotu, kterou by vnímal v tu chvíli člověk. Teploměry na slunci měří jen "sami sebe" a nic jiného měřit nemůžou. O teplotě vzduchu v tu chvíli nic neříkají. 

Když se vydají na procházku dva lidé, a jeden bude mít na sobě černé oblečení, zatímco druhý bílé, jejich oděv bude absorbovat úplně jiné množství slunečního svitu a zcela jinak se zahřívat. Člověk v bílém šatu bude v tu chvíli cítit mnohem nižší "teplotu na slunci" než člověk v černém. Ačkoliv půjdou vedle sebe a vzduch bude stejně teplý.

A co teprve, kdybychom si postavili na slunečném místě skleník a vlezli si do něj. Tam bude asi ještě tepleji! 

Proto jediná teplota, která z fyzikálního hlediska dává smysl, je vždy a jedině teplota ve stínu. Ta je objektivní, tím, že ji neovlivňuje slunce, tak to je skutečně teplota vzduchu, který je kolem nás. On totiž vzduch na slunci a ve stínu je ve stejnou chvíli prakticky stejně teplý! Na slunci je nám tepleji jen proto, že se sami zahříváme. Vzduch samotný neustále cirkuluje a vítr permanentě vyrovnává rozdíl v teplotě ve stínu a "na slunci".

Tento článek určitě nezabrání tomu, že se v mnoha novinách zase objeví informace o tom, že někdo "na slunci" naměřil třeba 50 °C nebo i 60 °C. Ale čtenář meteocentra už bude moc dobře vědět, že taková teplota neříká, jak moc teplo nám je. Nad těmito bombastickými titulky mávne rukou se slovy "mě se to netýká, já uvnitř teploměru nežiju".




Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024