Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jev El Niňo začíná, co přinese světu?

10. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 06:11 10. 6. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Může být i dost silný, globálně bude znamenat zvýšení teploty Jev El Niňo začíná, co přinese světu? Zdroj fotografie: 123rf

Americká NOAA ve čtvrtek oznámila, že začal jev El Niňo. Není to přitom ale zase taková novinka, předpovědi indikují blížící se nástup této teplé fáze Jižní oscilace už několik měsíců. V posledních dnech ale odchylka povrchové teploty oceánu dle měření překročila +0,5 °C od normálu, což vědci vyhodnotili jako oficiální začátek jevu El Niňo. Ve skutečnosti to samo o sobě nestačí, definice jevu El Niňo je naplněna až poté, co se taková odchylka udrží aspoň pět měsíců za sebou. To se však nyní zcela jistě stane, proto už byl začátek jevu oznámen.

Předpovědi jsou si v tom, že se jev El Niňo rozvine, jisté na více než 90 %, navíc dávají více než 50% šanci, že bude tentokrát velmi silný. Poslední silný El Niňo se odehrál na přelomu let 2015 a 2016, nyní je předpověď velmi podobná. Naplno se jev tradičně projevuje v zimním období (severní polokoule), takže jeho zesilování máme teprve před sebou a stojíme na samém začátku. Minulé zkušenosti nás mohou varovat, co můžeme v důsledku toho očekávat.

Zcela jistě dojde ke zvýšení celkové globální teploty, která nejspíš díky tomu v kombinaci s celkovým oteplováním klimatu bude lámat nové rekordy. To zní sice velkolepě, ale samo o sobě to není zdaleka to nejdůležitější, co jev přináší. Daleko významnější jsou lokální změny počasí a výskyt extrémů.Změní se totiž distribuce srážek. Více pršet bude hlavně na východě Pacifiku, tedy u pobřeží Jižní Ameriky. Oproti tomu sucho očekáváme v Austrálii, Indonésii a podobně. Dopady na počasí se ale týkají větší části světa, včetně třeba Afriky, Indie či USA. Zejména jde o oblasti kolem tropického pásu Země.

Na naše počasí má jev El Niňo malý vliv. Můžeme ho ale pocítit skrz rostoucí ceny některých surovin, jako je káva či kakao, které se pěstují v tropických oblastech a jejichž produkci tento jev významně ovlivní...



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024