Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přeháňky na denním pořádku, předpověď je obtížná

9. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 18:08 9. 6. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Úhrny srážek naštěstí většinou nedosahují extrémní úrovně Přeháňky na denním pořádku, předpověď je obtížná Zdroj fotografie: 123rf

Přeháňky, které občas přecházejí v bouřky, v těchto dnech korzují přes české území každý den. Vyskytují se už od úterý na různých místech v Česku, ale jsou přitom lokální, tedy ne moc plošně rozsáhlé. Výsledkem je, že každý den se setkáváme se situací, že na některých místech zprudka zaprší a jen o pár kilometrů vedle zůstane krajina srážkami nedotčena. Lokálnost přeháněk hodně komplikuje přesnost předpovědí počasí. Dokážeme předpovídat pravděpodobný výskyt přeháněk, ale ne zcela přesnou lokalizaci.

Srážkové úhrny v přeháňkách naštěstí nejsou nějak extrémní, aby působily značné škody na majetku. Nejsou tak ani vydávány výstrahy. Úhrny srážek jen místy překračují 20 mm, pouze velmi lokálně se dostávají přes 30 mm za jeden den. Výjimkou byl extrémní úhrn srážek v Jindřichově Hradci už v úterý, který dosáhl až na 53 mm. Dalším přeháňkovým dnem bude ještě sobota, ale ta už by měla přinést méně přeháněk a ty budou také slabší. V neděli se už přeháňky nečekají.

V okolních zemí, hlavně východně od nás, byly v posledních dnech zaznamenány i silnější a nebezpečnější bouřky. Na Slovensku zaznamenali bouřku s úhrnem srážek až extrémních 80 milimetrů, v Maďarsku zase bouřky způsobily bleskové povodně s dvěma oběťmi na životech. Červen už je měsícem letním, kdy se podmínky pro tvorbu silných bouřek vytvářejí často a můžeme tak být rádi, že ty naše byly v minulých dnech spíše méně nebezpečné.






Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024