Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hurikánová sezóna se očekává průměrná, může ale překvapit

2. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 22:34 2. 6. 2023 | Michael Matějka, meteocentrum.cz;Wunderground
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Letošní sezónu pravděpodobně ovlivní nastupující El Niño Hurikánová sezóna se očekává průměrná, může ale překvapit Zdroj fotografie: NASA K 1. červnu začala oficiální hurikánová sezóna v Atlantiku. Velká pozornost se těmto tropickým cyklonám věnuje v USA a v karibském regionu, kde patří mezi nejničivější projevy počasí. 

Předpovědi intenzity hurikánové sezóny se v USA věnuje několik organizací. Letos se federální agentura NOAA, Coloradská státní univerzita i soukromá společnost The Weather Company shodují na tom, že by sezóna neměla výrazněji vybočovat z dlouhodobého průměru. Očekává se kolem 15 pojmenovaných bouří (kritérium je zde mírnější než pro hurikány), přibližně 7 hurikánů (rychlost větru alespoň 119 km/h) a kolem 3 silných hurikánů kategorie 3 a více (vítr minimálně 178 km/h).

Letošní prognózu nicméně komplikují dva proti sobě jdoucí faktory. Jedním z nich je nastupující jev El Niño, který minimálně v karibské oblasti zhoršuje podmínky pro vznik hurikánů. Na druhé straně pozorujeme velmi vysoké teploty ve značné části tropického Atlantiku, ze kterého čerpají bouře svoji energii. 

Nejen místní meteorologové tak budou se zájmem sledovat, jak letošní sezóna dopadne. Zatím jsme na začátku, nejvíce bouří přichází až mezi druhou plovinou srpna a začátkem října, kdy bývá v průmeru voda v tropickém Atlantiku nejteplejší.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024