Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Srážky na Moravě byly skutečně vydatné

18. 5. 2023 | Poslední aktualizace: 11:10 18. 5. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Byly dosaženy i očekávané stupně povodňové aktivity. Srážky na Moravě byly skutečně vydatné Zdroj fotografie: 123rf

Celých 93 milimetrů srážek bylo za minulé 4 dny naměřeno v Frenštátě pod Radhoštěm, který se tak v tomto období stal nejdeštivějším místem v republice. Jde o úhrn vysoce převyšující normál za celý měsíc. Z toho 60 mm spadlo za nejdeštivějších 24 hodin během úterý a noci na středu. Je to hodně obzvlášť v situaci, kdy nešlo o nějakou lokální bouřku s přívalovým deštěm, ale o déšť trvalý celodenní. Takový vydatný trvalý déšť zasáhl celou Moravu a obzvláště Zlínský kraj, kde se úhrny srážek pohybovaly nad 40 mm za 24 hodin na většíně území kraje. Nad 30 mm zaznamenal celý Moravskoslezský kraj.

Čím více na západ, tím bylo srážek naopak méně a na západě Čech byly oblasti, kde za poslední dny nespadla ani jedna kapka, například v Sokolově. Tak veliký rozdíl v úhrnech srážek je v rámci Česka docela vzácný. Srážky tentokrát nepřišly klasicky od západu, ale od jihovýchodu, zastavily se v polovině republiky a pak se stahovaly zase zpátky k východu. 

Na východě Česka se na řekách dost zvedly hladiny až na stupně povodňové aktivity, nejvýše však na 2. stupeň. Dělo se tak zejména v povodí Bečvy v oblasti Beskyd a Valašska. Řeky se už uklidňují, pršet přestalo a v příštích dnech významné srážky na východě už nečekáme (maximálně lokální přeháňky o víkendu), takže další povodňová hrozba už není aktuální. Pro zajímavost, na Slovensku déšť doznívá až během čtvrtka, tedy se zpožděním, a zde spadlo v minulých dnech lokálně i přes 100 mm srážek, tedy ještě více než u nás. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024