Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mississippi zasáhlo nejničivější tornádo 21. století!

26. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 03:37 26. 3. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dvě města jsou srovnána se zemí a zemřely desítky lidí Mississippi zasáhlo nejničivější tornádo 21. století! Zdroj fotografie: 123rf

Americká města Silver City a Rolling Fork v deltě Mississippi postihla v noci na sobotu apokalypsa, která se v oblasti neodehrála už mnoho desítek let. Mimořádně silné tornádo přešlo přímo přes tato dvě města v největší síle, ale jeho celková dráha po zemi, na které působila škody, byla více než 150 kilometrů. Přestože rychlost větru je v tornádu prakticky nezměřitelná, dle rozsahu škod ji lze odhadovat klidně v maximu až na těžko představitelých 400 kilometrů v hodině!

Pro srovnání - u nás v Česku vydáváme výstrahy už na rychlosti větru přes 70 km/hod. a vítr s nárazy nad 100km/hod. už působí značné škody na majetku. Tornádo navíc nepůsobí na hřebenech hor, nýbrž přímo v srdci měst. Naše jihomoravské tornádo v červnu 2021 bylo sice hodně silné, ale toto americké dosáhlo ještě výrazně větší síly. Je pravda, že daný region je na tornáda zvyklý, avšak rozhodně ne na takto silná. Potvrzených bylo v okamžiku psaní tohoto článku 26 obětí, ale jejich počet zcela jistě velmi výrazně vzroste, možná i několikanásobně.

Výsledkem amerického tornáda je naprostá spoušť, v nejpostiženějších oblastech bylo srovnáno se zemí úplně vše. Tornáda se na jihu USA vyskytují často díky velmi dobrým podmínkám pro jejich vznik, plochá krajina upožňuje, aby studené vzduchové hmoty ze severu a teplé z jihu, snadno a rychle postupovaly. Pak snadno dochází k jejich střetu a právě střetnutí teplého a studeného vzduchu je živnou půdou pro tornádo. To pak postupuje po linii styku těchto vzduchových hmot, což může být i více než 100 kilometrů, jako se tomu stalo tentokrát.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024