Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rekordman Freddy - cyklon, který vydržel více než měsíc!

14. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 13:06 14. 3. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Svou pouť zakončil zničujícími lijáky o uplynulém víkendu Rekordman Freddy - cyklon, který vydržel více než měsíc! Zdroj fotografie: 123rf Už na začátku února se ve východní části Indického oceánu, v oblasti mezi Indonésií a Austrálií, vytvořil tropický cyklon Freddy. 4. února začal být klasifikován jako tropická cyklona. Nejprve zamířil k východu, ale brzy stočil svou dráhu na západ a následně přešel celým Indickým oceánem. 21. února zasáhla ostrov Madagaskar, kde způsobila i značné škody. Následovala trasa přes Mosambický průliv až nad pevninu Afriky - do Mosambiku. Nad Mosambikem se cyklon otočil zase zpátky k mořu, opět přešel Mosambický průliv až k břehům Madagaskaru. Zde se znovu stočil zpátky k Mosambiku, ale tentokrát se vydal více k severu.

Při své třetí cestě Mosambickým průlivem znovu zesílil a o uplynulém víkendu udeřil znovu na pevninu a v záplavách způsobil smrt asi stovky lidí! Pustošil i stát Malawi, který už se nachází poměrně daleko od moře. Freddy tím zakončil svou pět týdnů trvající cestu, která svou délku překonala rekord - žádná tropická cyklona takhle dlouho nevydržela. Během své cesty Freddy několikrá změnil směr, slábnu a zase sílil.

Překonány byly i další rekordy - šest vln zesílení ještě žádný tropický cyklon nedokázal. Celková vyprodukovaná energie je také rekordná, a stejně tak i celková délka dráhy, která se blíží 10 000 kilometrům! Freddy je tedy rekordmanem - maratoncem v mnoha směrech. Pomohla mu celkově teplá voda v Indickém oceánu, ale také určitá shoda náhod ohledně celkového charkteru proudění. Některé rekordy bude ještě v dalších týdnech přzkoumávat Světová meteorologická organizace. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024