Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Kalifornii napadly tři metry sněhu za pouhý týden!

14. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 01:59 14. 3. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V zemi řádí také obrovské povodně V Kalifornii napadly tři metry sněhu za pouhý týden! Zdroj fotografie: Depositphotos

V americkém státě Kalifornie je vyhlášen stav nouze. Již od Vánoc se tato část USA potýká s mimořádnými srážkami, které způsobují opakované povodně a na hory přináší zcela extrémní a pro nás nepředstavitelné množství sněhu. Jen za minulý týden v některých horských oblastech nasněžily i více než tři metry nového sněhu a celková výška sněhu je na některých místech až 5 metrů! Zdánlivě romantická zasněžená krajina se stává peklem na zemi pro obyvatele horských chat, které byly doslova zavaleny sněhem. 

Celkový úhrn sněhu za tuto zimní sezonu už na některých místech dosáhl neuvěřitelných 15 metrů! Samozřejmě, během zimy část sněhu průběžně odtávala a sníh slehával, ale i tak jde o extrémní úhrny vysoce převyšující i zdejší standardy.  Sníh se během zimy opakovaně dostával v menší míře i do níže položených měst, kde na něho nejsou zvyklí.

Jihozápadem USA se minulý týden přehnaly další vlny extrémních povodní. Krajina je svlažována vydatnými srážkami už od Vánoc. Půda je vodu zcela nasycena, vodní nádrže jsou plné a každý i menší déšť se okamžitě promítá do vzestupu hladin řek. Velké zásoby sněhu na horách navíc čeká jarní tání. Pokud do tání sněhu zase třeba i jen trochu zaprší, povodně se budou zase opakovat. 

Příčinou je trvalý příliv vlhkého tropického vzduchu. V minulých letech sužovala Kalifornii extrémní sucha a lidé měli omezené využívání obyčejné vody. Letošní vlhká zima tak aspoň vyřešila tento problém, což lidé v oblasti samozřejmě rádi ocení, a to zejména až přijde zdejší horké léto. Bohužel, cenou za vyřešení sucha jsou skutečně extrémní letošní povodně. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024