Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Českem i okolními zeměmi se přehnala vichřice

11. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 14:31 11. 3. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejsilnější náraz větru zaznamenaly Krušné hory Českem i okolními zeměmi se přehnala vichřice Zdroj fotografie: 123rf

Vichřice, kterou meteorologové pojmenovali "Diethelm", se v průběhu noci z pátku na sobotu a sobotu prošla přes střední Evropu. V Česku se nejsilnější vítr objevil na stanici Nová Ves v Horách na severozápadě Česka, kde naměřili náraz 110 km/hod. V nižších polohách jsme se dočkali nárazů až 90 km/ hod. Popadané stromy na několika místech přerušily provoz na železnici i na silnicích a také dodávky elektřiny. 

Ve všech okolních zemích byl vítr podobně silný, maximální nárazy dokonce dosáhly ještě vyšších hodnot. V rakouském Buchbergu na severní části Alp, v Dolním Rakousku, naměřili dokonce náraz 150 km/hod! Rychlostí přes 100 km/hod. foukalo na Slovensku, i v Maďarsku. Maďarská metropole Budapešť naměřila rychlost 117 km/ hod., což je zdejší rekord. Mimochodem, na jihu Slovenska se včera před příchodem větru dostávaly denní teploty i nad 18 °C, Hurbanovo naměřilo dokonce 19,5 °C.

Silný vítr s sebou přinesl i prudké srážky a ochlazení. Za frontou ve studeném vzduchu sněží i v nižších polohách. Na horách se tvoří i závěje, zde jsou teploty pod nulou. V Tatrách se kvůli tomu objevilo lavinové nebezpečí. Nicméně, po přechodu studené fronty se vítr uklidnil. Západní Evropu čeká ještě jedna vichřice v průběhu pondělí, u nás ve střední Evropě také vítr opět zesílí, ale už nedosáhne takové síly jako v sobotu ráno. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024