Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Východní Evropu už svírají tuhé mrazy

2. 12. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 12. 2022 | Martin Štros, metecentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Moskvě se denní teploty pohybují maximálně kolem -8 °C Východní Evropu už svírají tuhé mrazy Zdroj fotografie: 123rf

Zima už meteorologicky začala, probíhá totiž od 1. prosince. A v posledních dnech o sobě dává vědět hlavně východně od našeho území. Platí celkem jednoduchá a v zimě běžná zákonitost, že čím víc na východ až severovýchod, tím jsou teploty nižší. Příkladem budiž Rusko, kde nyní kolem hlavního města Moskvy dosahují denní teploty jen na -8 °C, východně od Moskvy nepřekračují ani -10 °C. Za Uralem na Sibiři už jsou realitou denní maxima pod -20 °C. To už ale samozřejmě není Evropa.

Ale celodenní mrazy panují i mnohem blíž nám, tedy třeba v Pobaltí - Estonsko, Lotyšsko i Litva se v pátek pohybují v teplotách kolem -5 °C přes den nebo ani to ne. Třeba v estonském Tartu nepřekročila teplota ani přes den -10 °C. Mrazy podobné síly zasahují i do Běloruska, slabší mrazíky pak také do Polska a na Ukrajinu. Zde se teploty přes den pohybují jen slabě pod nulou. Není překvapivé, že celodenně mrzne i na severu Evropy, tedy ve Fisnku a velké části Švédska. Všechny zmíněné pblasti leží současně pod sněhovou pokrývkou. Na východě Běloruska mají i v nižších polohách až půl metru sněhu! Pobaltí pak okolo 10 cm.

O víkendu ještě zůstanou teploty na výše popsaných úrovních, ale v příštím týdnu se více prosadí teplejší západní proudění a i ve východní Evropě se oteplí. V Pobaltí, Bělorusku i na Ukrajině očekáváme, že by se denní teploty měly znovu dostávat nad nulu. Nicméně aktuální mrazy na východě Evropy jsou jasnou demonstrací toho, že zima už naplno začala. 



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024