Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima dobývá Evropu - ve Finsku teploty pod -20 °C

17. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 11. 2022 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mrazy proniknou i do Česka Zima dobývá Evropu - ve Finsku teploty pod -20 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Dlouhou dobu byl letošní podzim příjemně teplý na větší části našeho kontinentu, ale to se nyní začíná měnit. V severovýchodní polovině Evropy se otočilo proudění a začal sem pronikat studený vzduch z Arktidy a severní části Ruska. A v těchto oblastech už je vzduch v listopadu pěkně studený. Celodenní mrazy už hlásí Rusko, Bělorusko a také třeba Litva. Obecně platí, že čím více na východ, tím silnější mrazy. Před Uralem (tedy stále ještě v Evropě) mají maximální denní teplory mezi -15 °C a -20 °C

Nejnižší teploty jsou ovšem hlášeny ze severní části Skandinávie - tam kde spolu sousedí Finsko Švédsko a Norsko. Zatímco u moře se teploty drží nad nulou, ve vnitrozemí se objevují místa, kde za celý den teploty nepřekročily -20 °C! Na území Laponska se ve čtvrtek pohybovaly mezi -20 a -25 °C a to se bavíme o oblasti okolo 200 metrů nad mořem, tedy o nížině. K takto nízkým teplotám přispívá výrazná tlaková výše, která způsobila bezvětří  a vyjasnění (v regionu panuje už celodenní tma - polární noc, takže vyjasnění působí na snížení teplot). 

Studený vzduch se rozpíná, v pátek už čekáme celodenní mrazy i Polsku, kde o víkendu budou teploty klesat hlavně po ránu hluboko pod nulu. U nás v Česku by se celodenní mráz, i když jen slabý, měl vyskytnout v sobotu. Na listopad to není úplně obvyklé, aby se teploty po celý den držely pod nulou. Půjde tedy o poměrně brzký vpád zimy do střední Evropy, který navíc doprovodí sněžení v noci na sobotu i v nížinách. Sobota tak bude na velké části území Česka zasněžená.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024