Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Neobvyklý listopadový hurikán zasáhl Floridu

11. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 11. 2022 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Listopadové hurikány jsou na Floridě vzácné. Od začátku vedení záznamů v roce 1853 zasáhly Floridu pouze dva, a to v letech 1935 a 1985. Neobvyklý listopadový hurikán zasáhl Floridu Zdroj fotografie: 123rf.com

Během čtvrtku zasáhl Floridu hurikán první kategorie nesoucí jméno Nicole. Bouře napáchala mnoho škod, zejména způsobila záplavy, nárazy větru přesahovaly 100 km/h a vlny na moři dosahovaly výšky až 7 m. Hlášeny jsou dvě oběti na životech. 

Hurikánová sezóna se v Atlantiku většinou odehrává od května do října. Listopadové hurikány jsou spíše vzácností, protože teplota mořské vody, ze které hurikány čerpají vlhkost a energii, je již v listopadu nižší. 

Můžeme zmínit, že Florida se ještě úplně nevzpamatovala z katastrofálního hurikánu Ian, který ji atakoval na konci září tohoto roku. Zatímco jihovýchod USA ovlivnil hurikán, současně na severozápadě USA napadlo až 50 cm sněhu, kvůli průniku chladného vzduchu od severu původem z Arktidy. Tato situace je velmi atypická.   



Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní den bude pravděpodobně nejteplejší den týdne a Velikonoc. Přesto mohou být odpolední maximální teploty ovlivněny saharským prachem, který k nám doputuje v rámci jižního proudění. Saharského prachu v ovzduší očekáváme poměrně velké množství.

29. 3. 2024
Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024