Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Řecko nabízí i na začátku října tropické teploty!

2. 10. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 10. 2022 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Turecku bylo v sobotu dokonce i přes 40 °C Řecko nabízí i na začátku října tropické teploty! Zdroj fotografie: 123rf

Přestože letní turistická sezona už v evropských přímořských letoviscích povětšinou skončila, tak v těchto dnech jsou z jihovýchodní Evropy hlášeny teploty, za které by se nemusely stydět ani prázdninové měsíce. V sobotu 1. října se nad 30 °C dostala maxima na mnoha řeckých ostrovech, jako je Korfu, Kefalonie nebo Rhodos. Na ostrově Peloponés naměřili i překročení hranice 35 °C a na Krétě dokonce ze zdejšího letiště hlásí 37 °C! 

Naprostou raritou je říjnové překonání tropické třicítky v Bulharsku (Burgas, Primorsko) či Albánii, ke kterému také došlo v sobotu. Oproti tomu v Turecku se maxima přes 30 °C v říjnu vyskytují běžně, ale v sobotu zde v horkém vzduchu běžně překračovaly 35 °C a v Antalyi dokonce bylo ohlášeno mimořádných 40 °C! Zde se pak teploty držely nad 30 °C i v noci na neděli, kdo by to byl čekal, že i v říjnu zažije takto nesnesitelné vedro v Turecku. 

Samozřejmě nejde o běžný stav, takto na přelomu září a října bývají v tomto regionu běžně teploty podstatně nižší a to o 5 až 10 stupňů oproti výše popsanému. Ostatně, už nyní v neděli se citelně ochlazuje a v příštím týdnu už jihovýchod Evropy očekává zcela normální teploty, což znamená, že se na řeckých ostrovech budou denní maxima pohybovat většinou kolem 20 až 25 °C. Na koupání už to není ono, i když moře zůstává stále vcelku přijatelně teplé, okolo 23-25 °C, na turecké riviéře ještě i přes 25 °C. Turecko může být dobrou volbou pro dovolenou na začátku října. 

Vysoké teploty panují nyní i v Egyptě, ale zde jsou tropická vedra v říjnu ještě zcela typickým počasím. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024