Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hurikán Ian poničil Floridu

29. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 9. 2022 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Silný hurikán Ian ve středu a ve čtvrtek zasáhl Floridu a způsobil těžké škody. Hurikán Ian poničil Floridu Zdroj fotografie: 123rf.com

Hurikán Ian během středy a čtvrtka způsobil těžké škody v americkém státě Florida. Při vstupu nad pevninu se jednalo o hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále. Síla větru podle odhadů dosahovala rychlostí až 241 km/h. Jednalo se o pátý nejsilnější hurikán, který zasáhl USA. Nyní již hurikán zeslábl na tropickou bouři. 

Bouře nyní postupuje přes Floridu dále do vnitrozemí, kde se v následujících dnech očekávají rozsáhlé záplavy. Hurikán zasáhne i východní pobřeží Floridy. Předtím hurikán Ian působil na Kubě, kde připravil o život dva lidi a přerušil dodávky energie. 

Září je pro vznik Hurikánů nejpříznivější, protože se v tomto měsíci vyskytují nejvyšší teploty oceánských vod v těchto oblastech. Teplé oceánské vody dodávají hurikánům potřebnou energii a vlhkost. Udává se, že pro vznik hurikánů (nebo obecně tropických cyklón) je zapotřebí, aby byly povrchové vody moří teplejší než 27 °C. Dále je pro jejich vznik také zapotřebí nízký vertikální střih větru. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024