Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kanadu zasáhne ex-hurikán Fiona, na Floridu míří bouře Ian

24. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 9. 2022 | Michael Matějka,meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nad Atlantikem se momentálně pohybuje několik tropických bouří Kanadu zasáhne ex-hurikán Fiona, na Floridu míří bouře Ian Zdroj fotografie: 123rf

Východní provincie Kanady se připravují na úder bouře Fiona, která už před několika dny zasáhla Portoriko a Dominikánskou republiku. Poté, co opustila karibské ostrovy, tak nad mořem nabrala sílu, dosáhla intenzity hurikánu 3. kategorie a zamířila směrem ke kanadským břehům v oblasti Nova Scotia. Během postupu do severních šířek sice ztrácí typické rysy hurikánu a mění se v mimotropickou bouři, ale stále má dost energie, aby napáchala rozsáhlé škody.

Mezi nebezpečné doprovodné jevy patří vítr o rychlosti až 150 km/h a silné deště. Napršet může až 250 mm, hrozí tak i přívalové povodně. Místní se obávají, že následky budou horší než při hurikánu Dorian z roku 2019. 

Další bouře, která se nyní nachází v centrálním Karibském moři se jmenuje Ian a očekává se, že do pondělního rána dosáhne síly hurikánu. V úterý podle aktuálních prognóz přejde přes západní část Kuby. Poté, co se opět dostane nad teplou mořskou vodu, dál zesílí a zamíří na sever. Pokud vyjdou současné předpovědi, tak by ve čtvrtek mohl zaháhnout i Floridu. Předpověď ale budou meteorologové z amerického Národního centra pro hurikány dál upřesňovat.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024