Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Silné bouřky na severu Čech

16. 8. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 8. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kolem České Lípy spadlo před 60 mm srážek Silné bouřky na severu Čech Zdroj fotografie: 123rf Pondělní bouřky byly poměrně zajímavé v tom, že se vyskytovaly po celé republice, ale současně byly natolik lokální, že zhruba polovina území nedostala z nebe ani kapku vody. V každém českém kraji se objevila jak místa, kde pršelo, tak i místa, kde ani nekáplo. Dokonce i v rámci Prahy! Místa s výskytem přívalového deště a místa zcela beze srážek od sebe mnohde dělilo jen pár kilometrů. Taková míra lokálnosti bouřek se vyskytuje jen zřídka.

Nejsilnější bouřky se objevily v okolí České Lípy, v samotném okresním městě naměřili meteorologové úctyhodných 60 mm srážek, nedaleko ležící Mimoň měla 64 mm vody. Naprostá většina srážek spadla za dvě hodiny, jde přitom o úhrn běžný za celý měsíc. Z jiných regionů bylo nejvíce hlášeno z Hradce nad Svitavou, zde 39 mm. Obecně platí, že už úhrny nad 30 mm jsou nebezpečným přívalem srážek. 

Bouřky svou lokálností částečně zmírnily sucho na konkrétních místech, ale srážky to byly velice neefektivní, většina odtekla do potoků a řek a do půdy se vsáklo minimum. Na úterý ani středu se srážkami nepočítáme. Další přijdou pak asi ve čtvrtek na studené fronty. Také ty by mohly být lokálně velmi vydatné...



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024