Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Lodní doprava na Rýnu se zastavuje kvůli suchu

15. 8. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 8. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sucho dál trápí značnou část Evropy Lodní doprava na Rýnu se zastavuje kvůli suchu Zdroj fotografie: 123rf

Letošní léto se zapíše do dějin Evropy jako jedno z nejsušších vůbec, možná v určitých ohledech i rekordně suché. A týká se to prakticky celé jižní poloviny Evropy, včetně třeba Německa či Slovenska. Hodně silné sucho panuje v Maďarsku či Itálii. Nepříliš obvyklé je, že sucho trápí také jinak poměrně vlhkou Anglii. Půdní sucho je způsobeno nedostatkem srážek v kombinaci s nadprůměrně vysokými letními teplotami. 

V minulém týdnu klesl průtok v německé řece Rýn tak nízko, že musel být zastaven provoz velkých nákladních lodí. Nestalo se to sice poprvé, podobnou situaci pamatujeme z roku 2018, ale tentokrát se tak stalo poměrně brzy. Tehdy to bylo až v říjnu, nyní tedy už v srpnu. Pokud nepřijde deštivé období, tak by řeka mohla zůstat nesplavná až do konce podzimu, tedy několik měsíců. A to by znamenalo obrovské hospodářské škody. Řeka je významnou dopravní tepnou, plaví se po ní třeba uhlí do tepelných elektráren, ale i různé další suroviny pro průmysl. Přerušení dodávek uhlí do elektráren může způsobit pokles výroby elektřiny a tím další vzestup její už tak vysoké ceny!

Dopady na zemědělství jsou logické, naštěstí už je většina plodin sklizena, ale úroda nebyla nejlepší. Také na ceny potravin nemá sucho nijak blahodárný vliv... 

V rámci suchého kontinentu je velká část Česka stále překvapivou oázou. Tedy, ono i na části území Česka sucho panuje, a to zejména v západní polovině Čech (Karlovarský, Ústecký, částečně Plzeňký kraj). Ale zbytek území si nadále vede poměrně dobře a sucho zde nevybočuje z normálu. Ve velmi dobrém stavu je půdní vlhkost třeba i v oblasti kolem Prahy. Těží se tu ze srážek spadlých v průběhu června a července. Nyní se už situace i ve středních Čechách začíná zhoršovat, ale stále je dobrá.

Od čtvrtka do soboty by se v Česku měly vyskytnout poměrně vydatné srážky, které by stav sucha měly zmírnit. Situace by se měla zlepšit i třeba na severu Itálie. Ale pokud se bavíme o kontextu celé Evropy, tak se kontinent sucha nejspíš definitivně zbaví až s příchodem podzimu. 



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024