Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve Strakonicích napršelo 82 mm/3 h, další bouřky přicházejí

28. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 6. 2022 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V důsledku intenzivních srážek dosáhl některé toky nižších povodňových stupňů Ve Strakonicích napršelo 82 mm/3 h, další bouřky přicházejí Zdroj fotografie: 123rf

Závěr letošního června se vyznačuje velmi intenzivní bouřkovou činností. Poté, co minulý týden spadlo v Praze a okolí i přes 100 mm srážek (článek zde), zasáhly vydatné srážky během pondělí a úterý zejména jižní a západní Čechy. Ve Strakonicích spadlo za 24 h celkem 94 mm, z toho 82 mm během tří hodin v pondělí večer. Na několika dalších stanicích přesáhly 24-hodinové úhrny hranici 70 mm.

V reakci na prudké deště vystoupilo několik toků na první, případně druhý stupeň povodňové aktivity. "Dvojky" dosáhla v úterý odpoledne Klabava v Nové Huti a aktuálně (úterý 23 h) se k ní blížíi i Blanice v Podedvorech. První stupeň byl během dne zaznamenán na několika dalších profilech. 

Nový bouřkový systém postoupil v úterý kolem 20 h do jižních Čech a v následujících hodinách se pohyboval dál k severu. V bouřkách a dešti napršelo v okolí Prachatic kolem 30 mm. Další silné bouřky se zejména v Čechách očekávají i během středy. Srážky za středu mohou opět lokálně překročit 50 mm. Nové vydatné deště mohou být velmi rizikové na místech, kde už v minulých dnech intenzivně pršelo a půda tak má menší infiltrační kapacitu.

Detaily výstrahy naleznete https://www.meteocentrum.cz/sledujeme-online?id=750.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024