Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Severní Itálii postihlo nejhorší sucho za 70 let

26. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 6. 2022 | mm, meteocentrum.cz;AccuWeather;AP
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výrazně poklesla například hladina významné řeky Pád Severní Itálii postihlo nejhorší sucho za 70 let Zdroj fotografie: 123rf

Neobvykle výrazné sucho trápí v těchto týdnech italské severní regiony. Jeho příčinou je dlouhotrvající nedostatek srážek a vysoké teploty, které se v průměru pohybují asi 2 °C nad normálem. Plošný déšť se už neobjevil řadu týdnů a lokální lijáky celkovou situaci nevylepšily. K nepříznivému stavu přispěly i podprůměrné zásoby sněhu na horách, které dotují průtoky řek v jarním a letním období.

V Pádu, největší řece regionu, klesl průtok na stanici Boretto na pouhých 300 m3 za sekundu. Normální průtok v tomto profilu je přitom asi šestkrát větší. Hladina toku je tak nízko, že z ní vystupují objekty, které jsou za standardní situace pod vodou. Z řeky se vynořila například zrezivělý vrak lodi z druhé světové války. 

Nejde ale jen o samotné řeky, sucho má velký vliv i na zdejší intenzivní zemědělství. Očekává se pokles úrody pšenice o 20-40 %, v ohrožení je i úroda zeleniny. Nízké průtoky dopadají i na italské vodní elektrárny, z nich je velká část umístěna právě v povodí řeky Pád.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024