Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V jižních a středních Čechách hrozí záplavy

24. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 6. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dnes (v pátek) odpoledne a v noci na sobotu hrozí přívalové deště a mohou být především v jižních a středních Čechách dosahány i 2 SPA (stupně povodňové aktivity). V jižních a středních Čechách hrozí záplavy Zdroj fotografie: 123rf.com

V pátek odpoledne a v noci na sobotu hrozí na jihu Čech a v jižní části Středočeského kraje extrémně silné bouřky, které budou přinášet přívalové srážky, kdy může napršet i přes 50 mm během krátké doby a v kombinaci několika bouřek nebo následného deště může spadnout i přes 100 mm. V těchto oblastech plus ještě v Praze a ve východní části Plzeňského kraje hrozí povodňová pohotovost. Řeky zde mohou vystoupit na 2. SPA. Lokálně nelze vyloučit i překročení 3. SPA zejména na menších tocích. 

Velmi silné bouřky dále hrozí v pátek odpoledne a v noci na sobotu na Vysočině, ve zbylé části Středočeského kraje, v jihozápadní části Plzeňského kraje, v Libereckém kraji a v západních částech krajů Pardubického a Královéhradeckého. Zde může v bouřkách spadnout až 40 mm srážek a v kombinaci několika bouřek a následného deště může celkově spadnout až 70 mm srážek. Ve zbylých částech Čech a na západní Moravě hrozí silné bouřky a také zde je třeba se mít na pozoru. 

Bouřky se budou vyskytovat v souvislosti s přechodem brázdy nižšího tlaku vzduchu a s ní spojené zvlněné studené fronty. Před zvlněnými studenými frontami nebo přímo na nich se obvykle vyskytují linie konvergence, kde dochází ke sbíhavému proudění, toto proudění následně začne stoupat vzhůru, a právě zde jsou vhodné podmínky pro vznik bouřek. 

Taková linie konvergence se bude v pátek odpoledne nacházet nad Čechami (potáhne se z jižních Čech přes střední Čechy směrem do severních Čech). Právě na této linii konvergence začnou naskakovat první bouřky. Vzhledem k tomu, že tato linie bude kvasistacionární (málo pohyblivá), tak budou i samotné bouřky málo pohyblivé. Takže v případě, že bouřky setrvají delší dobu na jednom místě, mohou produkovat vetší množství srážek (teda až extrémní). O menší pohyblivosti bouřek svědčí i nižší hodnoty vertikálního střihu větru. 

V avizovaných místech, která zasáhnou bouřky, budou i vyšší hodnoty dostupné potenciální energie pro konvekční stoupavé proudy (tzv. hodnoty CAPE). To jsou proudy, které dodávají bouřkám vlhkost a energii. Splněn bude i další parametr pro rozvoj bouří, a to vysoká relativní vlhkost, která bude vysoká v celém vertikálním profilu troposféry. 

Bouřky tedy budou vznikat během odpoledne a večera, a postupně v noci na sobotu se budou transformovat do vrstevnaté srážkové oblačnosti, která bude i nadále nad zasažená území přinášet trvalý déšť až do sobotního rána. Během sobotního dopoledne lze pak očekávat ustávání srážek a ubývání oblačnosti. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024