Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Západní Evropa se peče, Francie hlásí čtyřicítky

19. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 6. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vysoké teploty hlásí také sousední Německo Západní Evropa se peče, Francie hlásí čtyřicítky Zdroj fotografie: 123rf.com Léto naplno ovládlo Evropu, v posledních dnech se výrazně projevila horká vlna v jihozápadní části kontinentu. V sobotu zaznamela mimořádně vysoké teploty především Francie, kde bylo na mnoha místech překročeno 40 °C, což se i v této zemi stává velmi vzácně a jde už o pořádná vedra. Nejvýše teploty stoupaly na jihozápadě země, kde v městečku Biarritz dosáhla teplota až na neuvěřitelných 42,9 °C! Jde o nejvyššší teplotu, která kdy byla v tomto místě zaznamenána a jen půl stupně chybělo k překonání absolutního francouzského rekordu!

Vysoké teploty panovaly na většině země, přes 40 °C se teplota dostala i ve známém velkém městě Bordeaux. Paříž zaznamenala "jen" 34 °C, ale i to je nezvykle hodně na červen pro tuto metropoli. Pokud bychom se podívali do okolních zemí, tak ještě o něco výše než ve Francii vystupují teploty ve Španělsku. V pátek byly vysoké na jihu země, také přes 40 °C, ale tam jsou na to trochu zvyklí. Daleko víc překvapiloextrémní vedro v sobotu na severu Španělska, kde San Sebastian zaznamenal 43,5 °C! Na 37 °C vystoupily teploty v sobotu v Německu. Ale zde, stejně jako u nás, bude ještě tepleji v neděli.

Extrémní vedra ve Francii působí velké problémy, na želenici se taví koleje, lidé kolabují. Příliš se nemají šanci ochladit ani v noci, když na severovýchodě země v noci na neděli teploty vůbec neklesaly pod 25 °C. Tam, kde funguje klimatizace, silně roste spotřeba elektřiny, která je nyní vemi drahá. Lidé bez klimatizace trpí mimořádnou vlnou veder. Naštěstí, v neděli už vedra v západní části Evropy ustupují, stěhují se do Evropy středí. U nás v Česku vrcholí právě v neděli. V pondělí přijde úleva i k nám do Česka.

Pokud bychom se chtěli ochladit, museli bychom logicky na sever Evropy, nyní na severu Norska a Finska mají denní teploty pouze kolem 7 °C. To je i na tuto oblast naopak docela velká zima pro druhou půlku června.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024