Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Krupobití v Olešnici připomnělo 20 let starou tragédii

18. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 6. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kroupy spadly ve čtvrtek večer a odtály až během pátku Krupobití v Olešnici připomnělo 20 let starou tragédii Zdroj fotografie: 123rf.com

Městečko Olešnice, nacházející se severně od Brna v okrese Blansko, zažilo ve čtvrtek večer výjimečně silné krupobití v jedné z bouřek. Během pár desítek minut pokryla obec vrstva krup, která na některých místech měla i desítky centimetrů! Bylo to naprosto výjimečné množství krup, spadly okolo 21. hodiny večerní a ač se to v červnu zdá neuvěřitelné, tak kroupy roztály až v pátek před polednem! Na zemi tak vydržely zhruba 12 hodin, tolik jich bylo! Zdejší komunikace byly v pátek ráno ještě protahovány radlicí, aby byly zbaveny vrstvy krup.

Efektní obrázky závějí z krup vypadají hrozivě, ale ve skutečnosti nebyly způsobeny zase tak velké škody. Krup bylo hodně, ale naštěstí byly poměrně malé, takže nepůsobily velké škody na majetku. Některé sklepy byly vytopeny a samozřejmě byla poškozena úroda na zahrádkách, to se děje bohužel prakticky při každém krupobití. Úhrny srážek ale byly "jen" 24 milimetrů vody v této bouřce, což je sice hodně, ale nejde o extrém. Takže naštěstí se z bouřky nevytvořily bleskové povodně.

To před 20 lety, v červenci 2002, bylo všechno úplně jiné. Právě zde v Olešnici totiž udeřila bouřka, která vlastně vstoupila do dějin meteorologie v Česku. Za necelé dvě hodiny spadlo v obci 170 milimetrů srážek, což se stalo novým rekordem v takto prudkých srážkách na našem území, rekord platí dodnes. Tehdy skutečně přišly bleskové povodně, které způsobily spoušť. Některé domy byly zcela ničeny a musely být srovnány se zemí. Dva lidé utonuli. Škody dosáhly desítek milionů korun v tehdejších cenách, dnes už by to bylo více než 100 milionů.

Je jasné, že většina lidí, kteří jsou pamětníky této události, měla ve čtvrtek večer z krupobití velký strach. Jako by Olešnice extrémní jevy přitahovala, ale zdá se, že je to spíše jen náhoda. Geografická poloha není až tak výjimečná. Snad se další řádění živlů této obci na delší dobu vyhne.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024