Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Čeká nás extrémně horký víkend!

16. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 6. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty by měly v Čechách překročit i 35 °C. Čeká nás extrémně horký víkend! Zdroj fotografie: 123rf.com

První opravdová vlna veder je tu! A vyjde akorát na víkendové dva dny, které jsou před námi. A přitom ještě pátek bude docela příjemný s denními teplotami 22/26 °C. Teplá vzduchová hmota se bude nasouvat v noci na sobotu a naplno se projeví poté. V sobotu se budou teploty v rámci Česka nejspíš hodně lišit - v západní polovině Čech se už naplno projeví horká vlna a maxima by se odpoledne mohla dostat až ke 34 °C a to především v Ústeckém kraji. Směrem na východ republiky budou teploty nížší, na Zlínsku či Ostravsku jen kolem 27 °C, tam se horký vzduch ještě nestihne projevit.

V neděli už vedra uchvátí celou republiku. A v Čechách dosáhnou extrémních hodnot, když modely předpovídají teploty okolo 35 °C, ale hlavně v západní polovině Čech mohou dosáhnout až na 37 °C! A to už je v kombinaci se slunečným počasím, resp. oblohou skoro bez mráčku, opravdu hodně nepříjemně vysoká teplota. Navíc se nedá čekat, že by nás o víkendu zchladily nějaké bouřky, jejich výskyt je skoro vyloučen. Na Moravě by i v neděli mělo být chladněji, maxima se budou pohybovat "pouze" okolo 30 °C.

Mimořádně vysoké teploty se tak týkají o víkendu hlavně Čech. Osvěžení nám pak přinese studená fronta, kterou čekáme v noci na pondělí a pak i během pondělí. Srážek nebude mnoho, půjde spíš o krátké i když intenzivní přeháňky, nebo i bouřky, ale nemusí zasáhnout celé území. Výraznější ovšem bude pokles teplot, ty by se za frontou měly v pondělí snížit někam ke 25 °C. Obecně je předpověď na příští týden trochu víc nejistá, nicméně extrémní vedra jako o víkendu by se pak už v následných dnech opakovat neměla.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024