Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hurikánová sezóna bude pravděpodobně nadprůměrně silná

24. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 5. 2022 | mm, meteocentrum.cz;NOAA;CSU
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Očekává se i několik silných hurikánů kategorií 3 a více Hurikánová sezóna bude pravděpodobně nadprůměrně silná Zdroj fotografie: 123rf

Letošní sezóna hurikánů nad Atlantikem bude pravděpodobně nadprůměrně intenzivní. Vyplývá to z prognózy americké NOAA, která se věnuje mj. studiu a předpovědím tropických cyklon, které se nad Atlantickým oceánem nazývají hurikány. Pravděpodobnost nadprůměrné sozóny je 65 %, průměrné 25 % a podprůměrné pouze 10 %.

Vyjádřeno číselně, nad Atlantikem by se mělo letos objevit přibližně 14-21 pojmenovaných bouří, z nichž by 6-10 mělo dosáhnout síly hurikánu (vítr o rychlosti minimálně 119 km/h). Silných hurikánů katergorie 3-5 by mělo být mezi třemi a šesti. Pro zařazení do této třídy je třeba aby vítr dosáhl rychlosti minimálně 179 km/h.

Pokud předpověď nadprůměrně intenzivní sezóny vyjde, půjde už o sedmý takový rok v řadě. Nejvíce pojmenovaných bouří bylo podle dat univerzity v Coloradu před dvěma lety, konkrétně 30. Počet hurikánů dosáhl svého maxima (15) v roce 2005, ve stejném roce byl zaznamenán i rekordní počet sedmi silných hurikánů. Historické maximum celkové sezónní energie bouří je ale starší a pochází už z roku 1933. Z posledních let byl tento indikátor velmi vysoký v roce 2017.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024