Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku poprvé 30°C, večerní bouřky provázel silný vítr

20. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 5. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Premiantem se stala stanice v Českých Budějovicích V Česku poprvé 30°C, večerní bouřky provázel silný vítr Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Předpověď na pátek byla trochu nejistá a nakonec se ukázalo, že vyšla jen částečně. Co se týče teplot, tam to byla trefa - maximální teploty se přesně vešly do očekávaného rozmezí 26/30 °C s tím, že poprvé došlo k překonání tropické hranice 30 °C! Ale jen těsně, konkrétně v Českých Budějovicích naměřili tuto teplotu kolem 15. hodiny. 

Později překročili tropickou třicítku i některé stanice ve střední části Čech a na jihu Moravy. Lokálně došlo i k překonání teplotních rekordů, ale ne výrazně. Třicetistupňová hranice není ve druhé polovině května už tak úplně výjimečná záležitost. 

Během dne se dlouho nenaplňovala předpověď výskytu bouřek. Klasické denní bouřky z tepla se neobjevily, ale ty silné nakonec dorazily ve večerních hodinách na studené frontě. Šlo o souvislý pás, na kterém se vyskytl i poměrně silný vítr. Srážkové úhrny ale nebyly zase tak velké. Nikde nenapršelo více než 20 mm srážek, nejvíce měl Cheb a to 19,5 mm. Srážky byly sice intenzivní, ale díky rychlosti přechod srážek jen krátké. Z tohoto pohledu jsme se tedy silným bouřkám vyhnuli, ale vítr místy působil škody. Zalité krajiny vodou ovšem nebylo nijak mohutné. 

Už předtím se trochu překvapivě se bouřky objevily už ve čtvrtek večer na jihozápadě Čech. Nejvíce, 13 mm srážek, spadlo v Zámyšli na jihu Čech. Jihozápad Čech tak v součtu zaznamenal v posledních dvou dnech nejvíc srážek.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024