Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Španělsko hlásí 41°C, a to je teprve květen!

20. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 5. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se o zcela mimořádnou situaci. Španělsko hlásí 41°C, a to je teprve květen! Zdroj fotografie: 123rf.com

Léto ještě ani nezačalo a ve Španělsku už museli vydat výstrahu na extrémní vedra. V těchto dnech sem s Afriky proudí mimořádně horký vzduch, a mělo by se jednat o nejsilnější květnovou vlnu veder v historii země. Vedra tu panují už pár dní - přes 35 °C se teploty v nejteplejších regionech na jihu země v Cordóbě dostaly už v úterý. Ve středu už též místo hlásilo 37 °C a ve čtvrtek dosáhly teploty již na extrémních 39 °C, to bylo nejtepleji v Andójaru!

Už to byly na květen mimořádně vysoké teploty, ale v pátek už byla překonána dokonce hranice 40 °C! Stalo se tak rovněž ve zmíněném Andújaru, kde odpoledne dokonce maximum vystoupilo až na neuvěřitelných 41 °C! Předpovědi na sobotu ukazují podobné teploty, takže by maximum mohlo být nakonec ještě vyšší! Přitom normální maxima se ve Španělsku v tuto dobu pohybují do 28 °C, historické maximum pro květen je 38 °C. Pro srovnání, vůbec nejvyšší teploty naměřené v jižní části Španělska pocházejí teprve z loňského srpna činí 47 °C. 

Tyto vysoké teploty se týkají hlavně vnitrozemí, přímořské oblasti jsou klimatizované poměrně chladnou mořskou vodou, jejíž teplota se pohybuje nyní kolem 20 °C. V neděli se ve Španělsku začne ochlazovat a příští týden předpokládáme, že bude již přibližně normální, s maximálními teplotami pod 30 °C. Momentální extrémní vedra v květnu ještě nic neříkají o tom, jakých teplot se v regionu dočkáme během léta. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024