Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pátek přinese první třicítky! A poté i bouřky...

19. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 5. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Klasické letní počasí je tady Pátek přinese první třicítky! A poté i bouřky... Zdroj fotografie: 123rf

Teploty nám už delší dobu připomínají letní období, což je v květnu celkem běžná situace. A během čtvrtka nad naší republiku proudí ještě teplejší vzduch, který se naplno projeví v pátek. Poprvé v letošním roce by se teploty vzduchu mohly dostat na tropickou třicítku. Maximální teploty předpovídáme 26/30 °C s tím že překročení 30 °C by bylo spíše lokální. Největší šance na takové teploty je v jižní polovině republiky.

Páteční počasí však bude složité. Dopoledne by mělo být spíše slunečné a skoro bez oblačnosti, jenže už po poledni se totiž začnou vytvářet bouřky. Je velice těžké říci, kde přesně se vytvoří a jakým územím projdou. Nevypadá to, že by měly zasáhnout celou republiku. Odpoledne je čekáme hlavně v Čechách, později navečer pak i na Moravě. V bouřkách přechodně zesílí vítr a poklesnou teploty. Na bouřky je vydána i oficiální výstraha, hrozí v nich také krupobité a až 35 mm srážek.

V noci na sobotu přejde Česko studená fronta, na které se mohou objevit také bouřky. Zatímco páteční odpolední bouřky budou spíše lokální, srážkové pásmo v noci na sobotu by mohlo zasáhnout postupně celé území, nebo aspoň jeho většinu. Déšť bude prudký, ale krátký. A za ním pronikne do Česka na víkend chladnější vzduch. 

Víkendové počasí bude převážně beze srážek, s proměnlivější oblačností a denní teplotami jen lehce nad 20 °C, předvídané rozmezí máme 19/23 °C. Víkend tedy nebude letní, ale spíše typicky jarní, příjemný na výlety. Vývoj počasí po víkendu je zatím zasažen větší nejistotou... pravděpodobně se teploty lehce zvýší k 25 °C, současně přibude přeháněk, ale to bude ještě třeba dopřesnit. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024